Falafel

Vertel verder: falafel  Print kwero: falafel 

Hoe kan ik zelf falafel maken?

Ik wil graag zelf falafel maken. Heeft er iemand een goed recept hiervoor?



Hobby en overige / Eten

Antwoorden: Falafel

Avatar

Gevonden op:
www.smulweb.nl (nog meer recepten te vinden)

Falafel
Een bijdrage van: lunafairy
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Keuken: Arabisch
Smaak: Anders
Techniek: Frituren
Soort gerecht: Lunch/Brunch


Omschrijving


IngrediŽnten
4 kopjes gekookte kikkererwten,
2 geklopte eieren,
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1/2 kopje fijngesneden selderij,
1/2 kopje fijngesneden lenteui,
1 tl komijnpoeder,
3 el tahinpasta (sesampasta)
3 el bloem,
2 tl cayennepeper,
wat zwarte peper,
2 tl zout

Voorbereiding
Doe alle ingrediŽnten in een keukenmachine of blender en pureren tot gewenste dikte. Afhankelijk of je van fijn of grof houd.

Bereidingswijze
Alles goed laten afkoelen, dan met bebloemde handen van het mengsel balletjes maken van ca. 2-3 cm doorsnee. Licht bestrooien met bloem.
Olie verhitten tot 180 C en de balletjes hierin frituren.

Serveertips
Serveren in pitabroodjes met een fijngesneden komkommer, wat sla, rucola, dobbelsteentjes tomaat, eventueel wat pittige pepertjes. Lekker met knoflooksaus.
Roan | 24-03-2008 22:10 Spacer

Avatar

Ik heb het nl. ook zelf geprobeerd, niet dit recept. Daarbij zijn alle balletjes opgelost in het frituurvet! Vreselijk jammer natuurlijk na al dat werk!
Mijn vraag is dan ook weer bij dit recept, hou lang moeten ze worden gefrituurd??
Maar goed waarschijnlijk tot ze licht bruin zijn.
Ga dit recept zeker proberen! De kant en klaar pakketten bij AH lukken wel. Maar zelf maken is natuurlijk beter!
Anoniem | 03-07-2008 20:47 Spacer

Avatar

Dat de balletjes uitelkaar vielen kan gebeuren als je kikkererwten uit blik gebruikt.
irma (Admin) | 03-07-2008 20:50 Spacer

Avatar

Hier nog een recept voor falafel.
225 gr kikkererwten;
2 sneetjes droog brood;
1 grote ui fijn gehakt;
2 tenen knoflook;
afgestreken eetlepel gemalen komijn;
theelepel chilipoeder;
zout; handje verse peterselie of koriander fijn gehakt;
2 eetlepels bloem;
sesamzaad;
frituurolie

Week de kikkererwten een dag van te voren (minstens 8 uur) en kook ze daarna in anderhalf uur gaar, met schoon water.

Pureer de erwten en voeg de rest van de ingrediŽnten toe en pureer alles tot je een mooie egale puree hebt.

Haal met een pannenlikker de puree uit de kom en draai er balletjes van ter grote van een walnoot die je ietsjes plat drukt.

Frituur de balletjes tot ze bruin en knapperig zijn.

Doe de balletjes in een pitabroodje met sla, komkommer, tomaat en knoflooksaus.
irma (Admin) | 03-07-2008 21:20 Spacer

Avatar

Hier nog een falafel recept:
(ong. 3 personen)

ingredienten:
300 gr. kikkererwten (gewoon uit pot of blik)
2 teentjes knoflook
1 TL komijnzaad
halve EL koriander (gepureerd uit pot)
1 kleine ui
200 gr. bloem
2 EL sesamzaad
wat zout en peper

bereiding:
Alles fijnsnijden en bij elkaar in een bak. (op 1 EL sesamzaad na).
Goed mixen, een halve uur in de koelkast.
Balletjes draaien en door het overgebleven sesamzaad rollen.

3 a 4 minuten frituren op 180geraden in de frituur
of
de balletjes lichtelijk bruin bakken in een wok met redelijk laagje olie (tip: niet meer dan 4 of 5 balletjes teglijk)

Serveren met warme pita-broodjes met sla en tomaat.

Heerlijk recept! :)
Anoniem | 25-11-2008 15:28 Spacer

Avatar

Bij mij zijn ze trouwens nog nooit uit elkaar gevallen en ik gebruik meestal kikkererwten uit blik en soms uit pot!
Anoniem | 25-11-2008 15:29 Spacer

Avatar

Je kan ze ook onder de grill leggen. is minder vet en valt ook minder snel uit elkaar.
wortel er door pureren maakt t ook lekker
Anoniem | 22-04-2010 11:43 Spacer

Avatar

K heb zojuist het bovenstaand recept gevolgd ( lunefairy) en de brei is redelijk stevig, de smaak heerljk, en het valt beslist niet uiteen.
Ik gebruik kikkererwten die ik een uur of 15 geweekt heb, kookte ze in anderhalf uur gaar in schoon water met wat zout, en heb ze toen goed laten uitlekken en afkoelen.
Waarom zou ik kikkererwten uit blik nemen als ik voor een euro een kilo droge heb bij de turkse winkel? en zo'n zak is even veel als wel 6 blikken erwten qua volume, ze worden namelijk erg groot. een pond ongeweekte erwten voldoende voor twee maaltjes falafel voor 2 volwassenen en twee kinderen.Tel uit je winst en tel het smaakverschil erbij op. Het weken en koken is nauwelijks meer werk, want je hoeft er niet bij te blijven staan, toch?
Zelf zou ik nooit voor een zakje kiezen dat je moet aanlengen met water, Dat is me te simpel.
En van Appie vonden mijn kinderen niet lekker, die smaakten te overheersend naar komijn.

Invriezen kan heel goed ongebakken, leg ze wel op een bord in de vriezer tot ze bevroren zijn en daarna pas in een doosje doen. Je kunt ze bevroren frituren. Let wel dat je ze er dan langer in moet doen, en het frituurvet niet hoger dan 180 graden zet, want anders zijn ze meer zwart dan bruin.
Ook niet te veel tegelijk frituren.
(ik heb in een kebab/shoarmahuis gewerkt waar zelf falafel werd gemaakt. Altijd van geweekte kikkererwten, nooit uit blik)
Anoniem | 27-08-2010 14:03 Spacer

Reactie plaatsen

Let op! Omdat je niet bent ingelogd wordt je reactie anoniem geplaatst. Je dingt dan niet mee naar een van de prijzen en de reactie wordt pas geplaatst na controle door een moderator. Om onder je eigen naam te reageren kun je je aanmelden en vervolgens inloggen.




Hou mij op de hoogte van nieuwe reacties?