Ik zou wel eens willen weten hoe ik een lekkere pizzabodem moet maken

Recept pizzabodem?

Het lijkt me leuk om ook eens de bodem van de pizza helemaal zelf te maken i.p.v. een pak pizzadeeg te gebruiken.

Antwoorden: Ik zou wel eens willen weten hoe ik een lekkere pizzabodem moet maken

Avatar

Een goede pizza bodem maak je van meel, zout, water en gist. Voor 4 pizza's heb je het volgende nodig: 600 gr meel, 300 ml water, wat zout en een half zakje gist (+/- 3.5 gram). Verwarm het water tot het lauw is, los daar een schep suiker in op en doe de gistkorrels erbij. Laat de gist oplossen tot het gaat borrelen. Doe het meel met het zout in een kom en doe daar vervolgens het gistmengsel bij. Meng het geheel goed door elkaar tot je een goed kneedbaar deeg krijgt. Doe een vochtige doek over de kom en laat het geheel rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is. Kneed het deeg opnieuw door en laat het opnieuw rijzen. Eventueel voor een derde keer; vervolgens kun je het verwerken.
Koen | 07-02-2007 22:24 0.0

Avatar

Doe wat olijfolie door je deeg heen en mijn tip is om het niet al telang te laten rijzen. Half uurtje vind ik altijd wel genoeg. Daarna nog goed doorkneden.

Maar het aller aller aller belangrijkste is om de bodem te bakken op een poreuse
steen welke speciaal gemaakt is voor pizzabodems. De steen doe je in de oven op hoge temperatuur (250+ graden). Zodra de steen heet is, oven lager en de bodem + ingredienten op de steen.

Bakken op een steen is dan ook 10 keer beter dan op een bakplaat. Met een goed eigen recept (proberen, proberen, proberen) en zelf gemaakte tomatensaus kook je de pizzeria op de hoek eruit.
08-02-2007 01:02

Avatar

Dank voor je snelle reactie.
Waarom is het bakken op een steen beter?
Waar kan ik zo'n steen kopen?
Annette | 08-02-2007 17:14

Avatar

Die stenen zijn in de meeste goede kookwinkels wel tekoop, veel meer informatie over die stenen zijn tevinden op: http://www.3-2-1-pizza.eu/nl/pg_10.html

Zelf heb ik deze thuis welke geschikt is voor 1 pizza: http://www.kookwinkel....20Pizza%20baksteen.jpg
08-02-2007 17:59

Avatar

Je kunt ook een bodem van wit brooddeeg maken. Die zijn veel dikker en zachter dan bodems van italiaanze pizza's. Tarwedeeg kan ook, maar dat vind ik persoonlijk minder lekker.
Phyde | 01-03-2007 16:34

Avatar

Brooddeeg is niet geschikt. zeker de kant en klare niet. Neem voor goede pizzabodem (6 pizz' ) 1 kilo farino tenero 00 0,45 tot 0,5 ltr water 6 gram gist 45 gram olijfolie en 25 gram zout. Goed kneden gedurende 15 minuten. In bolletjes verdelen tot 5 uur laten staan. Daarna met de hand bodem vormen met evt. iets opstaande rand. bodem beleggen en in de oven. met pizza steen op hoogste stand. Maar nog beter in houtoven. Heb je een Weber BBQ overweeg dan om de pizzateen in de Weber te leggen en op te stoken ( zeer hoge temp) is je pizza in 4-6 min klaar en veel lekkerder dan in gewone fornuis

René
28-10-2007 11:35

Avatar

Mag ik het pizzadeeg uitrollen of wordt hij dan niet meer luchtig.
07-07-2008 12:52

Avatar

Een gewone oven wordt niet warm genoeg, je hebt 430 graden nodig om een goeie pizza te krijgen (dus dat is ff los van het deeg). Je kunt speciale pizza ovens kopen met een steen erin, die tot 470 graden gaat. G3 Ferrari is er zo 1. Ik heb m op internet gekocht bij Potten en Pannen in Utrecht. Opsturen is gratis. En het werkt perfect. Nu nog een echt goed deegrecept zien te vinden (vandaar dat ik op deze site terecht kwam).
groetjes,
yvonne
08-11-2008 18:50

Avatar

Ik zie in sommige pizzadeegcepten dat er een schep suiker wordt toegevoegd. Is dit echt nodig en waarom?
Jo
31-01-2009 15:49

Avatar

Suiker stimuleert het rijzen.
08-02-2009 14:05

Avatar

Suiker in water opgelost met gist toegevoegd, zet de suiker om in koolzuurgas en een ander stofje dat menigeen op zaterdagavond nuttigd naast het eten. Het koolzuurgas van de extra suiker zorgt daarmee voor extra rijzend effect van het deeg. De gist doet hetzelfde met het natuurlijk aanwezige suiker in het deeg waardoor het rijzen van het deeg van plaatsvind.
20-04-2009 18:48

Avatar

Kan men klaargemaakte pizzadeeg in de diepviezer bewaren?
16-05-2009 12:52

Avatar

Lekkerste pizzadeeg is:
500 gram tarwebloem
9 gram gist
1 theelepel suiker
2 gekluste eieren
6 eetlepels melk
5 eetlepels olie of gesmolten boter
1 theelepel zout

los de gist op in de melk (lauwe melk) met suiker
zorg dat de zout als laatste wordt toegevoegd.
Kneden en laten rijzen
eet smakelijk
27-03-2010 17:26

Avatar

Eieren in het pizzadeeg? Je maakt toch geen pannenkoeken? Op de website van Fornino staat een erg goed pizzadeeg recept. We doen het altijd volgens dat recept en de pizza's zijn fantastisch! Moet er wel bij vertellen dat we ook zo'n houtgestookte pizza oven hebben :-) Zie het geheime deegrecept van Fornino
17-08-2010 13:06

Avatar

Zit de dagen af te tellen tot onze bestelde ferrari pizza oven geleverd gaat worden.
Maar die suiker in het gist, nu weet ik waarom het bij mij de laatste tijd minder goed gist, ik laat het suiker achterwege.
Zit nu iedere dag te oefenen pizza deeg te maken, al veel lekkere variatie's gehad.
Één faliekant mislukte, en zelfs die was nog lekker. Maar opletten met aankleden van de pizza, voor je het weet is het te extreem.
Nu ja, morgen weer pizza. Niet zeggen dat ik niet gevarieerd eet, kap er telkens wat anders op :)
23-02-2012 19:23



Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Ik zou wel eens willen weten hoe ik een lekkere pizzabodem moet maken