Wat is balkenbrei eigenlijk?

Balkenbrei?

In de wintermaanden zie ik bij de slager balkenbrei liggen. Wat is het precies? Iemand vertelde me eens dat het een streekgerecht is. Klopt dat?

Antwoorden: Wat is balkenbrei eigenlijk?

Avatar

Balkenbrij is een gerecht van vroeger en was vooral op het platteland populair. Nu wordt balkenbrij vooral nog gegeten in Brabant en Limburg. Vroeger gebruikte men voornamelijk slachtresten als ingredienten. Per regio kunnen smaakmakers verschillen, zo doen de Limburgers bloed erin en in Brabant uitgebakken spek.

De basis van balkenbrij is bouillon, slachtresten van vlees en/of dobbelsteentjes spek. Dit wordt gekookt tot een massa waarna er beetje bij beetje boekweitmeel wordt toegevoegt tot een dik mengsel. De brij word nu in platte bakken gedaan. N afkoelen kunnen er plakken van worden gesneden waarna om en om de plakken in een pan worden gebakken.
08-02-2007 00:55 0.0

Avatar

Balkenbrij komt ook in Overijssel voor. Regionaal zijn er verschillen in het gebruikte recept.
10-04-2008 08:48

Avatar

Die persoon die dit gerecht omschrijft heeft de klok ergens horen luiden maar weet etc, je moet wel weten waar je over praat!!
07-11-2008 17:48

Avatar

Het klinkt zo heel vies maar tis wel echt lekker
25-11-2008 17:02

Avatar

Vanaf jongs af aan heb ik balkenbrei bij mijn oma (in Twente, Hengelo) gekregen.
Zij maakte dit van restjes vlees. Tegenwoordig zie je het niet zoveel meer.
27-11-2008 15:42

Avatar

Vroeger kookte we een varkenskop en van de bouillon maakte we balkenbrei,zure zult,en snert.
Mij mogen ze er s'nachts voor wakker maken.
25-12-2008 15:33

Avatar

Bij ons in de streek,Maas en Waal, wordt balkenbrei als volgd gemaakt: in een pan gaat water waarin kaantje,van uitgebakken/uitgekookte reuzel dat wordt aan de kook gebracht en daarin gaat "rommelkruid" suiker rozijntjes en krenten dan wordt al roerende boekweitmeel er aan toegevoegt tot een dikke brei ontstaat. Die dikke brei wordt in schalen op borden enz. geschept en laat men afkoelen. Daarna worden er plakken van gesneden en in een koekenpan gebakken.
18-02-2009 11:21

Avatar

Heb in gelderland nog nooit suiker rozijntjes en krenten tegen gekomen in de balkenbrei... klinkt meer alsof je 2 recepten door elkaar haalt. Krentjebrei (bessola) en balkenbrei

hoe dan ook. Het komt er op neer dat het een mensgel is van vlees(resten) en dan met boekweitmeel aangedikt. Dus eerste antwoord is ook tevens gelijk de goede schijnbaar. die staat namelijk als ANTWOORD boven aan. Hoewel het niet klopt dat het voornamelijk nog in brabant en limburg wordt gegeten maar goed
27-10-2009 14:26

Avatar

Balkenbrei is per streek verschillend. Er bestaan diverse recepten, b.v. in de achterhoek doet men er bloed cq bloedhoudend vlees bij. Ik ben met balkenbrei opgegroeid. Als kind werd je 's ochtends wakker vanwege de geur van balkenbrei die gebakken werd. lekker als stevig ontbijt, liefst direct uit de pan. Mijn vrouw kent het ook, m.n. werd het gegeten na de kerstnachtmis, samen met de hele familie. Ik maak het nog elke winter en een ieder smult ervan. De kinderen, nu volwassen, maar ook broers er zusters vragen er nog steeds om: Wanneer maak je balkenbrei (of balkenbrij).
dan wordt er gesmult tijdens de lunch of i.p.v. de warme maaltijd.
Daarom voor een ieder die trek heeft het recept:
Receptuur:

Benodigdheden: Zuurkoolspek 600 gram
3 pakken boekweitmeel
4 eetlepels rommelkruid of 4 eetlepels piment
1 afgestreken theelepel gemalen kruidnagel
1 maggiblokje
2 3 theelepels zout (meer naar smaak)
1 theelepel peper (naar smaak)
2 3 liter water
Grote schaal en liefst een houten kuip of bak (vocht moet weg kunnen)


Bereiding :
Doe het water in een grote pan, kruiden erbij en het maggiblokje. Snij het spek in hele kleine blokjes en doe dit in de pan. 1 uur laten trekken (Bouillon). Na 1 uur vuur op laag en roerend met een stamper de boekweitmeel erbij. Mengen totdat alles zeer stijf is, de stamper moet je met twee handen blijven stampen en roeren, een soort klei.
Nu in de vorm stoppen (stevig aandrukken) en 1 nacht laten koe-len en uitdampen. Daarna in plakken snijden en bakken.
Eet smakelijk.
30-01-2010 18:00

Avatar

Dit laatste recept lijkt veel op onze recept. Het heet Balkenbrij want in het dialect zeggen we Balkenbrie. Alles wat met een lange ij wordt geschreven zeggen wij ie tegen. Wij trekken bouillon van botten of varkenspoten. Aan het eind van de zomer ruimen wij onze vriezer en alles wat (oud) is gaat in de pan. Stukjes spek er in is lekker, maar ook stukjes gekookte lever gaat er bij ons in. Voor de rest kruiden,peper en boekweit(meel). Ja, dat stampen en roeren doet mijn man nu, want het is echt werken geblazen (zwaar werk). Ik koop het ook wel eens bij onze slager, die ook echt heerlijke balkenbrij heeft. Hij snijdt het dan in plakken van een halve centimeter en lekker hard bakken, dan op wit brood met rauwe uitjes.
In de supermarkten ligt het tegenwoordig ook, maar daar zit zoveel meel in dat de smaak niet lekker meer is.
Mijn schoonouders slachtten vroeger zelf en dan werd de varkenskop uitgekookt daar komt het woordje brij van.
17-07-2010 15:58

Avatar

Waar kun je rommelkruid kopen
17-11-2010 18:02

Avatar

Nou...ik heb het 1x geprobeerd...ik ging vd lucht alleen al over mn nek haha maar toch geprobeerd,en ik moet zeggen...het smaakt net zo als het ruikt...
21-11-2010 12:54

Avatar

Balkenbrie is echt heel erg lekker
mijn oma maakte het eerder een paar keer in het jaar
zo lekker mijn moeder koopt het nog wel eens
in elspeet veluwe gelderland is het ook nog erg veel te koop
13-04-2012 22:18Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wat is balkenbrei eigenlijk?