Zelf boter maken

Vertel verder: zelf boter maken  Print kwero: zelf boter maken 

Kun je zelf boter maken en is dat veel lekkerder dan wat je in de winkel koopt?

Is dat te doen, zelf boter maken? Hoe? En hoe lang kun je die boter goed houden? Heeft iemand ervaring?


Antwoord:
Bij de boer haal je hoevemelk.

Vooraf
• Om boter te maken, vertrekken we van vette room (+40%), verkrijgbaar in de winkel.
• Als je kan beschikken over verse koemelk, kun je deze in de koelkast bewaren en elke dag de room die bovenaan drijft eraf scheppen. Let wel, dit is een tijdrovend werkje om een redelijke hoeveelheid room te verzamelen. Om deze room lang genoeg te kunnen bewaren, dien je hem eerst te koken.

Verloop
• Verdeel de vette room in bokaaltjes met goed sluitbare deksels.
• De bokaaltjes worden niet geschud, maar geslagen en gedraaid. Op die manier sla je de room tegen de binnenwand en worden na verloop van tijd vetbolletjes gevormd. Opgelet: dit is een vermoeiend werkje.
• De bolletjes vet vormen na verloop van tijd een worstje ‘boter’. De vloeistof die in de bokaal achterblijft, is karnemelk. Vang de karnemelk op.
• Neem tot slot de boter uit de bokaal en duw het laatste nat eruit met een spatel of met de hand.

Tips
• De boter die je gemaakt hebt, is ongezouten boter.
• Deze boter is beperkt houdbaar. Plaats ze dus snel in de koelkast.
• Merk op dat een pakje boter kopen:
o goedkoper is;
o een betere smaak geeft;
o geen spierpijn oplevert;
o makkelijker smeerbaar is;
o …
• Karnemelk kan je ook lekkerder maken door er vruchten(sap) en suiker aan toe te voegen.

Hobby en overige / Eten

Antwoorden: Zelf boter maken

Avatar

Bij de boer haal je hoevemelk.

Vooraf
• Om boter te maken, vertrekken we van vette room (+40%), verkrijgbaar in de winkel.
• Als je kan beschikken over verse koemelk, kun je deze in de koelkast bewaren en elke dag de room die bovenaan drijft eraf scheppen. Let wel, dit is een tijdrovend werkje om een redelijke hoeveelheid room te verzamelen. Om deze room lang genoeg te kunnen bewaren, dien je hem eerst te koken.

Verloop
• Verdeel de vette room in bokaaltjes met goed sluitbare deksels.
• De bokaaltjes worden niet geschud, maar geslagen en gedraaid. Op die manier sla je de room tegen de binnenwand en worden na verloop van tijd vetbolletjes gevormd. Opgelet: dit is een vermoeiend werkje.
• De bolletjes vet vormen na verloop van tijd een worstje ‘boter’. De vloeistof die in de bokaal achterblijft, is karnemelk. Vang de karnemelk op.
• Neem tot slot de boter uit de bokaal en duw het laatste nat eruit met een spatel of met de hand.

Tips
• De boter die je gemaakt hebt, is ongezouten boter.
• Deze boter is beperkt houdbaar. Plaats ze dus snel in de koelkast.
• Merk op dat een pakje boter kopen:
o goedkoper is;
o een betere smaak geeft;
o geen spierpijn oplevert;
o makkelijker smeerbaar is;
o …
• Karnemelk kan je ook lekkerder maken door er vruchten(sap) en suiker aan toe te voegen.
DeFret | 21-04-2007 18:55 Spacer

Reactie plaatsen

Let op! Omdat je niet bent ingelogd wordt je reactie anoniem geplaatst. Je dingt dan niet mee naar een van de prijzen en de reactie wordt pas geplaatst na controle door een moderator. Om onder je eigen naam te reageren kun je je aanmelden en vervolgens inloggen.




Hou mij op de hoogte van nieuwe reacties?