Vraag

Heb je al ooit naar de horison gekeken?

Weet niet wat dit betekent!
weet niet wat dit betekent!
weet niet wat dit betekent!
weet niet wat dit betekent!
weet niet wat dit betekent!
weet niet wat dit betekent!

Antwoorden: Vraag

Avatar

Jazeker! De beste plek om dat te doen is aan het strand. Als je over de zee kijkt, zie je water tot aan de horizon, er staat niks in de weg zoals bomen of flatgebouwen. Omdat de aarde een grote bol is, komt er een punt waarop je de omtrekrand van die bol ziet en niet meer kunt zien wat daarachter zit. Die rand heet "horizon". Dat punt waarachter de oppervlakte uit zicht raakt, ligt voor iemand van 1 meter 70 op zo'n 4,7 kilometer afstand. Als je midden op zee rechtop in een bootje ging staan, dan zou je vanaf een kijkhoogte van 1 meter 70 dus in een straal van 4,7 kilometer om je heen kunnen kijken. Aan ons Noordzeestrand gaan schepen voorbij, op afstanden van 3 tot 20 kilometer van de kust. Als je het hele schip kunt zien vanaf het strand, dan is het dichter bij dan 4,5 kilometer. Zie je alleen een stuk bovenkant of een mast, dan zit de rest "achter de horizon". Dan is zo'n schip verder dan 5 kilometer van je vandaan. Als je hoger staat, kun je natuurlijk verder kijken en ligt de horizon veel verder weg. Op een toren van 100 meter is dat al meer dan 30 kilometer, op de Eiffeltoren in Parijs (331 meter) is het meer dan 65 kilometer. Er is een formule voor om uit te rekenen hoe ver je kunt kijken vanaf welke hoogte. Neem de hoogte in meters en vermenigvuldig die met 13. Trek uit dat getal de wortel en je hebt de afstand in kilometers.
Niet alleen op zee kun je een strakke horizonlijn zien, maar ook op grote vlakke stukken land, zoals op de Nullarbor Plains in AustraliŽ. Helemaal vlak, zelfs geen bomen, dus ook een vlakke lijn aan de horizon. En als er in de verte hoge bergen zijn, dan zie je die natuurlijk al veel eerder dan op 5 kilometer afstand. Dus wat er aan de "horizon" te zien is, hangt best wel veel af van waar je bent.
19-03-2009 14:57Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Vraag